Naar een podcast luisteren is leuk, maar het maken van een podcast is nog leuker! Ben jij van plan om binnenkort een leuke podcast op te nemen? Let dan goed op dat jij deze 7 blunders niét maakt. In deze blog behandelen we de 7 grootste podcastblunders en hoe je ze kunt vermijden. Wil jij hulp bij het maken van jouw podcast? Kijk dan bij Studio Breda podcast studio, en kom in contact met ons ervaren team!
Podcast Blunder #1: Recordknop vergeten ‘facepalm’
Stel je voor – je bent halverwege de podcast en alles verloopt precies zoals je had gehoopt! Tijdens een korte pauze ontdek je echter dat de afgelopen 30 minuten niet zijn opgenomen omdat de recordknop niet was ingedrukt. Geloof ons, dit is een bittere en wijze les die we je niet gunnen. Daarom willen we je op het hart drukken om een soundcheck te doen en de recordknop extra vroeg in te drukken. In de opname knippen is immers makkelijker dan hem langer maken. Soms gebeuren juist in de minuten vlak voor de podcast de grappigste of leukste momenten. Hoe leuk is het om dit op te vangen en hier snippets van te maken! Met deze grappige en spontane clips trek je jouw doelgroep om de volledige podcast te beluisteren.
Podcast Blunder #2: Slecht geluid en beeld
Je hebt je podcast opgenomen en bent bezig met terugluisteren, maar dan ontdek je dat het geluid slecht is door achtergrondgeluiden, echo’s of een wisselend volume. Opnieuw beginnen is nu de enige optie, want er is weinig zo vervelend voor luisteraars als een opname waarbij ze telkens het volume moeten aanpassen. Dit kun je gelukkig eenvoudig voorkomen door te investeren in een goede microfoon en wat basiskennis van audiobewerking op te doen. Wil je je podcast opnemen in Breda? Zorg ervoor dat je kiest voor een rustige podcast studio om de beste geluidskwaliteit te krijgen!
TIP: Kies een stille opnamelocatie om later minder tijd kwijt te zijn aan het editen van je podcast.
Maak je een video podcast? Controleer dan ook vóór de opname of het beeld goed is. Is de videokwaliteit niet optimaal? Overweeg te investeren in een goede camera – dit maakt je video podcast direct professioneler!
Podcast Blunder #3: Onvoorbereid interviewen
Je dacht goed voorbereid te zijn, maar eigenlijk had je nauwelijks iets gedaan. Nu moet je voor de zesde keer opnieuw beginnen, omdat je niet weet wat je moet zeggen… Dit is niet alleen frustrerend voor jou, maar vooral voor iedereen die je hierdoor ophoudt.
Ga je iemand interviewen in je podcast? Dan is een grondige voorbereiding echt een must. Het geeft je gast een prettig gevoel en zorgt ervoor dat jij een betere luisteraar bent, omdat je niet steeds over nieuwe vragen hoeft na te denken. Een goede voorbereiding helpt je om echt de diepte in te gaan, gerichte vragen te stellen en soepel in te spelen op het gesprek.
Podcast Blunder #4: Langdradige podcast
Je luistert naar een podcast, en het gesprek blijft maar doorgaan over een onderwerp waar al veel over is gezegd. Luisteraars haken dan af omdat het saai begint te worden. Het is juist leuk om in een podcast over verschillende onderwerpen te praten, zodat luisteraars langer geboeid blijven. Door meerdere onderwerpen te behandelen, is de kans groter dat iedereen iets interessants vindt om naar te luisteren.
Focus op de belangrijkste punten in je podcast. Wat wil je echt vertellen? Extra details kun je altijd bewaren voor een aanvullende aflevering of blogpost. Heb je alles gezegd wat je wilde delen? Sluit dan af met een leuke outro en bedank je luisteraars. Zo voorkom je dat het langdradig wordt en mensen afhaken.
TIP: Houd je podcast rond de 50 minuten – dat is de perfecte lengte!
Podcast Blunder #5: Je gasten te weinig aan het woord laten
Neem je de podcast met meerdere mensen op? Dan is het belangrijk om ook de mening van anderen ruimte te geven. Zorg dat jij niet steeds aan het woord bent, zodat je medepresentatoren of gasten ook de kans krijgen om te praten. Luisteraars zullen sneller afhaken als je te veel over jezelf praat of jouw mening opdringt. Een podcast met meerdere stemmen is vaak leuker om naar te luisteren.
Maak het interactief door de luisteraars vragen te stellen en geef vooral jouw gasten het podium, zonder jezelf te vergeten. Het zijn tenslotte jouw gasten die speciaal bij je langskomen!
Podcast Blunder #6: Slechte promotie
Slechte promotie is een valkuil voor veel podcasters. Na het uploaden van een nieuwe aflevering denken velen dat het werk klaar is, maar dat is juist het moment om je podcast te promoten! Maak gebruik van sociale media zoals Instagram, TikTok en Facebook om je bereik te vergroten. Vergeet ook niet om je luisteraars aan te moedigen om te abonneren, delen en een reactie of like achter te laten. Door actief te promoten, zorg je ervoor dat je podcast een breder publiek bereikt, buiten je vaste luisteraars.
Podcast Blunder #7: Het negeren van AI
Dit klinkt misschien vreemd, want bij een podcast denk je niet meteen aan AI: “Ik moet toch zelf praten?” Dat klopt, maar AI kan je op veel andere manieren helpen, zoals bij het schrijven van een script, het verzinnen van onderwerpen of het bewerken van je podcast. Wie zonder AI werkt, loopt het risico achter te blijven. AI kan het proces versnellen, zodat jij minder tijd kwijt bent aan technische en voorbereidende zaken en meer focus kunt leggen op andere belangrijke details van je podcast!
Wil je starten met een podcast?
Voorkom deze blunders!
Voordat je begint, loop eerst even deze blunders na! Wil je meer weten over hoe je een leuke en professionele podcast maakt? Neem gerust een kijkje bij Studio Breda podcast studio. Wij hebben de beste tips & tricks voor jou om jouw podcast in Breda op te nemen en een succes te maken!