Skip to main content

Podcast zijn en blijven een hot topic. Je ziet ze nog steeds uit alle hoeken opduiken en de onderwerpen die worden besproken zijn eindeloos. Uit alle ontwikkelingen blijkt ook dat deze onderwerpen aanslaan en dat steeds meer mensen naar podcasts luisteren. Maar hoe zet je nu zo’n podcast op? Wij nemen je in dit artikel mee in alle zaken waar je rekening bij moet houden bij het opzetten van een podcast.

Hoe maak je een podcast

Voor het maken van een podcast heb je geen bakken aan technische kennis nodig. Daarnaast kan je ook al met een klein budget starten met een podcast. De enige echt belangrijke dingen die je nodig hebt zijn tijd en een goed onderwerp. In het opnemen van een podcast kan namelijk wel wat tijd gaan zitten. Verder in deze blog geven wij je nog 10-handige tips hoe jij je podcast optimaal kan opnemen.

Een podcast opnemen in 4 stappen

Om je een idee te geven hoe het opzetten van een podcast in elkaar zit, hebben we 4 globale stappen uitgeschreven voor het opzetten van een podcast.

 1. Een concept en onderwerp bedenken
 2. Beeldmateriaal (thumbnail) maken en een duidelijk omschrijving van je podcast maken
 3. De podcast opnemen en bewerken
 4. Je podcast online zetten

In het volgende deel nemen we je verder mee in deze stappen en leggen we uit wat je per stap kunt doen.

De start van jouw podcastavontuur

Als je een podcast wil gaan opnemen dan moet je eerst een paar zaken helder hebben voor jezelf: Wat wil je bereiken met de podcast? Wie wil je bereiken met de podcast? En hoe ga je ervoor zorgen dat je dit gaat bereiken? Als je dit duidelijk hebt kan je de inhoud en stijl van je podcast gaan bepalen.

Wat heb je nodig om je eerste podcast op te nemen?

Hier een checklist die je af kunt gaan voordat je jouw eerste podcast gaat opnemen:

 • Onderwerp duidelijk
 • Thumbnail aanwezig
 • Beschrijving podcast
 • Platform waar we de podcast op gaan plaatsen
 • Interessante gasten (optioneel)
 • Apparatuur aanwezig (microfoons, programma waarmee je op kan nemen)

De eerste aflevering

De tijd is aangebroken om je eerste aflevering op te gaan nemen! In de eerste aflevering is het altijd goed om jezelf voor te stellen. Zo laat je de wereld weten wie je bent en waar jouw podcast over gaat.

Bij een podcast gaat het erom dat het zo natuurlijk mogelijk klinkt. Het kan in het begin best spannend zijn om een half uur aan een stuk door te praten. Maak je geen zorgen dat er iets fout gaat omdat je dit altijd achteraf nog kan bewerken. Ga er gewoon goed voor zitten en vertel met passie wat je ook wil vertellen. Zo zorg je ervoor dat je jouw boodschap goed overbrengt.

Een intro en outro

Om je podcast herkenbaarder te maken en net wat meer body te geven, kan je een intro en outro toevoegen. Kijk maar eens bij de podcasts die al bestaan, bijna allemaal hebben ze zo’n intro. Dit kan je zelf doen of kijk, iemand kan dit voor je doen of je kan kijken wat je kan bereiken met behulp van AI.

Je podcasts editen

Is je podcast opgenomen dat is het waarschijnlijk een heel lang document waar nog wel wat dingen aan gedaan kunnen worden. Je kan een filter over de stemmen doen, stiltes uit de content knippen of volumes aanpassen. Door deze dingen aan te passen wordt de podcast veel beter en fijner te beluisteren.

Het bewerken van een podcast kan best lastig zijn en soms is het goed om hiervoor hulp in de schakelen. Neem een kijkje op onze audio opname en editing pagina om te kijken of we jou kunnen helpen bij het editen van jouw audio.

Waar plaats je jouw podcast?

Is je podcast vervolgens af dan kan je deze gaan delen. Je kan je podcast tegenwoordig op steeds meer plekken delen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Apple podcasts
 • Soundcloud
 • Spotify
 • Youtube
 • Websites

Hoe laat je je podcast groeien?

Heb je de eerste paar afleveringen van je podcast gemaakt dan is het aan jou de taak om je publiek verder te laten groeien. Zorg dat mensen zich abonneren op je podcast of dat ze een review of like achterlaten. Zorg daarnaast ook dat je op al je socials en op je website laat zien dat je een podcast hebt. Het doel is echt om de podcast aan zo veel mogelijk mensen te tonen.

Podcast opnemen in onze studio

Bij Studio Breda heb jij de mogelijkheid om je eigen podcast op te nemen. Wij hebben alle apparatuur en programma’s in huis om een professionele podcast in elkaar te zetten. Lees hier meer over onze podcast Studio Breda.

Wat is een podcast?

Het woord podcast is een samentrekking van de woorden: ‘ipod’ en ‘broadcast’. Als je een podcast opneemt neem je eigenlijk gewoon een soort radio-uitzending op. Deze wordt als mp3-bestand opgeslagen en kan vervolgens op verschillende platformen gedeeld worden. Als deze vervolgens op een van de platformen geüpload is, dan kan deze worden gedownload en beluisterd.

Waarom een podcast?

De waarde van podcasts blijven voor veel mensen onduidelijk. Volgens de podcast monitor van markteffect blijkt dat 48% van alle Nederlanders wel eens naar een podcast luistert, dat zijn 7 miljoen mensen. Onder de jongeren luistert zelfs 66% wel eens naar een podcast. De podcastwereld zal naar onze verwachting de komende jaren door blijven stijgen. Dit komt omdat podcasts makkelijk en op ieder moment te luisteren zijn, dit past goed bij de steeds drukkere levensstijlen.

10 tips voor het maken van een podcast

Start vandaag jouw podcast avontuur nog met deze 10 tips!
Tip 1: Kies een gericht onderwerp
Tip 2: Denk na over de lengte
Tip 3: Kies een geschikte locatie
Tip 4: Bereid je goed voor
Tip 5: Zet de setting en apparatuur klaar
Tip 6: Vergeet je intro en outro niet
Tip 7: Gebruik geschikte software
Tip 8: Bewerk de podcast
Tip 9: Trek luisteraars aan
Tip 10: Zorg voor continuïteit

Close Menu
Studio Breda

Waterstraat 9
076-2065011
sam@livestudiobreda.nl
09.00 – 18.00